«رادیو ردیف»

در چند سال اخیر پادکست‌ فارسی رشد خیره‌‌کننده‌ای داشته است و کمتر مقوله‌ای در فرهنگ را می‌توان سراغ کرد که در پرداخت به آن غفلت شده باشد. موسیقی کلاسیک ایران هم در این حرکت سهمی برده است و پادکست‌های پرشماری به جنبه‌‌های مختلف موسیقی کلاسیک ایرانی پرداخته‌اند.
رادیو ردیف با محوریت موسیقی کلاسیک ایرانی، به، نقطه‌ی پرگار این موسیقی، یعنی ردیف‌های موسیقی ایرانی می‌پردازد، اعم از منتشر شده یا در گنجه مانده و منتشر نشده باشند. رادیو ردیف، ردیف‌‌ها را از منظر اجتماعی، تاثیرگذاری بر سبک‌های دیگر موسیقی ایرانی، راویان و ثبت‌‌کنندگان ردیف‌‌های گوناگون، مقایسه‌ی آنها با یکدیگر یا نسخه‌های مختلف موجود از هرکدام، پدیدارشناسی و سیر تکوین و تحول آنها بررسی خواهد کرد.
ما دوست داریم در قسمت‌های مختلف رادیو ردیف نظریات راویان، پژوهندگان و مدرسان ردیف را بشنویم؛ چون شاید حضور ردیف به عنوان الفبای موسیقی ایرانی در هر اثر موسیقی یکی از شاخصه‌های مهم ایرانی بودن آن اثر است، تلقی و درک امروز ما از ردیف تعیین‌کننده‌ی مسیری‌ است که فردا در موسیقی ایرانی طی خواهیم کرد. پشتیبانی و همراهی پژوهشگران هنرمندان، فرهنگ‌دوستان و علاقمندان به موسیقی ایرانی، می‌تواند به ما کمک کند تا جنبه‌های مختلف ردیف را بشناسیم و بشناسانیم.

«رادیو ردیف» را دنبال کنید:

Apple PodcastGoogle Podcast SpotifyCastboxSoundcloud

فصل اول

عباس سیدین: دیدن اسناد به‌جا مانده از استاد فرامرز پایور برای من تجربه‌ی غریبی بود. گویی ناگهان به دنیایی گم و فراموش‌شده قدم گذاشته‌ام؛ دنیایی که شاید روزی وجود داشته و فقط خبری گنگ و مخدوش از آن به من رسیده بود و حالا نشانه‌های اوج شکوهش را در لابلای اوراقی می‌دیدم که مرد مصممی با هدفی که شاید برای خودش هم چندان روشن نبود نگاشته.
دیدن اسناد پایور، آن کوه عظیم از قطعات تصنیفی خودش و تمام آنچه در طول عمرش از اساتیدش آموخته بود، باعث شد دوباره برگردم و نگاهی بیندازم به تاریخ پرتلاطم چهل- پنجاه سال گذشته‌ی موسیقی ایرانی. چه تصویری از این تاریخ دارم؟ با ورق زدن حتی گذرا و سرسری این اسناد، همه‌جا نشانه‌هایی می‌دیدم که روایتی دیگر از تاریخ موسیقی ما را نشان می‌داد؛ روایتی بی‌راوی که ظاهراً دارد فراموش می‌شود.
فصل اول پادکست رادیو ردیف را به همین انگیزه نوشتم و ساختم؛ تا نگاهی بیندازم به گذشته‌ی نزدیک حیات موسیقی‌مان و در این نگاه به گذشته، این اسناد به‌جا مانده از فرامرز پایور بود که دست مرا می‌گرفت و گوشه کنارهایی را به من نشان می‌داد که تا پیش از این چندان خبری از آنها نداشتم.

حمایت از پادکست

رادیو ردیف، یک پادکست رایگان است. اما شما می‌توانید با حمایت مالی از رادیو ردیف، خانه‌ی پایور را در تولید و انتشار بهتر و مستمر آن کمک کنید. هیچ الزامی برای پرداخت هزینه، پیش یا پس از شنیدن پادکست وجود ندارد. شما همچنین می‌توانید با معرفی رادیو ردیف به دوستان خود، حامی این پادکست باشید.

عنوانمبلغپرداخت
حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۱۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۵۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۲۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۱۰۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۴۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۲۰۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۷۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۴۰۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۱۷۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۷۰۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اول - شامل ۲۵۰هزار تومان تخفیف در خرید محصولات۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان

حمایت از همه‌ی قسمت‌های فصل اولمقدار دلخواه در Paypal

قسمت‌های منتشر شده

  • فصل ۱: پایوری‌های پایور – قسمت ۴
    عباس سیدین
    مدت: ۴۹ دقیقه
    در تغییر بزرگی مثل انقلاب فقط نظام سیاسی عوض نمی‌شود. اما درست مثل یک انقلاب، تغییرات حیات موسیقایی هم ریشه‌هایی در دنیای ایده‌ها دارند. چرا بخشی از موسیقیدانان اواخر دوره‌ی پهلوی فکر می‌کردند رابطه‌ی موسیقی با جامعه کم شده؟ چرا گروهی می‌خواستند جلوی انحراف را بگیرند؟ انحراف از چه‌چیزی؟
  • فصل ۱: پایوری‌های پایور – قسمت ۳
    عباس سیدین
    مدت: ۵۱ دقیقه
    با وقوع انقلاب فرامرز پایور (و تقریباً‌ یک نسل کامل از موسیقیدان‌های ایرانی) برای مدت طولانی و بعضی برای همیشه از صحنه کنار رفتند و نسل تازه‌ای جانشین آنها شد؛ و بعد هم روایتی از چرایی و چگونگی این تحول شکل گرفت که چند دهه است تکرار می‌شود. این روایت چیست؟
  • فصل ۱: پایوری‌های پایور – قسمت ۲
    عباس سیدین
    مدت: ۴۳ دقیقه
    فرامرز پایور در زمانه‌ای حساس وارد دنیای موسیقی ایرانی شد و با ترکیبی از هوشیاری تاریخی و ویژگی‌های شخصی آثار صوتی و مکتوبی خلق کرد که امروز بقایای آنها را در اسناد او می‌بینیم. نگاهی گذرا به کارنامه‌ی او هنرمند بی‌قراری را نشان می‌دهد که از یک سو با میراث موسیقایی مردمش دست‌وپنجه نرم می‌کند و از سوی دیگر به دنبال راهی برای ترسیم آینده است.
  • فصل ۱: پایوری‌های پایور – قسمت ۱
    عباس سیدین
    مدت: ۵۲ دقیقه
    با درگذشت فرامرز پایور ظاهراً پرونده‌ی کاری یکی از اساتید موسیقی ایرانی بسته شد. اما گروهی از موسیقی‌دانان پس از مرگش به دنبال بررسی آثار به‌جا مانده از او به اسناد پایور می‌رسند؛ اسنادی که چه از نظر حجم و مقدار، و چه از نظر محتوا فراتر از چیزی است که تصور می‌کردند.